Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Πρώτη μέρα στο σχολείο… πρώτη φορά στο σχολείο…! - Γράφει η Ελένη Αλεξανδρίδου



Πρώτη μέρα στο σχολείο… πρώτη φορά στο σχολείο…!
 
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και αυτό γίνεται φανερό στα παιδιά που πρωταρχίζουν το σχολείο. Τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά νιώθουν αυξημένο άγχος και αγωνία για την αρχή αυτής της νέας πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο τους μαθητές αλλά και τους γονείς. Με λίγη όμως θετική διάθεση, υπομονή και χωρίς να μας πιάνει πανικός, όλα θα κυλήσουν ομαλά. 




Τι πρέπει όμως να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί τους; 

  • Η προετοιμασία ξεκινά λίγες μέρες πριν. Καλό θα ήταν να γίνει μια επίσκεψη στο σχολείο πριν αρχίσουν τα μαθήματα για να έρθει το παιδί σε επαφή με το νέο του περιβάλλον. Έτσι δεν θα είναι τόσο τρομοκρατημένο για το που πάει και πως θα είναι εκεί και σίγουρα δεν θα απογοητευτεί σε περίπτωση που το φαντάζεται αλλιώς.
  • Επιπλέον, οφείλετε να είστε ειλικρινής μαζί του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταδώσετε το δικό σας άγχος για τον αποχαιρετισμό στο παιδί.
  • Θυμηθείτε  πως ήταν η δίκη σας πρώτη μέρα στο σχολείο και  χρησιμοποιήστε σαν παράδειγμα ένα μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας –αν υπάρχει – ή ειδάλλως, τον εαυτό σας.
  • Μην παραλείψετε να επισημάνετε όλα τα θετικά του σχολείου. Εξηγήστε του ότι θα έχει υποχρεώσεις, όπως το διάβασμα και θα πρέπει να είναι υπάκουο στους δασκάλους, αλλά μην ξεχάσετε να του πείτε για τους νέους φίλους που θα κάνει, τις εκδρομές, τα παιχνίδια στο διάλειμμα και πως πλέον θα μάθει να διαβάζει μόνο του τα αγαπημένα του παραμύθια.
  • Αφού του δώσετε το κίνητρο και την περιέργεια για το σχολείο ήρθε η ώρα για ψώνια! Μην ψωνίσετε μόνοι σας όλα όσα χρειάζεται το παιδί, αλλά ζητήστε τη γνώμη του. Πρέπει να νιώθει αρκετά μεγάλο και υπεύθυνο ώστε να διαλέξει μόνο του την τσάντα του και όλα τα απαραίτητα. Κι επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα απαιτητικά, δώστε του να καταλάβει το ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε.
  • Αφού είναι όλα έτοιμα, έφτασε η μέρα που θα πάει στο σχολείο. Σηκωθείτε νωρίτερα και ετοιμάστε ένα ιδιαίτερο πρωινό γι’ αυτή τη μέρα. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η μέρα θα είναι ξεχωριστή! Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τι ρούχα θα φορέσει ώστε να αισθάνεται όσο πιο άνετα γίνετε. Επίσης, μπορείτε να βάλετε στην τσάντα του ένα αγαπημένο αντικείμενο (κουκλάκι, αυτοκινητάκι κ.λπ.) ώστε να νιώθει πιο ήρεμο. Περπατήστε μέχρι το σχολείο για να απολαύσετε μια βόλτα, συζητήστε διάφορα θέματα στη διαδρομή και σίγουρα θα αποβάλετε και οι δύο ένα μέρος του άγχους σας. Αφού φτάσετε στο σχολείο, αποχαιρετήστε το τρυφερά αλλά με αποφασιστικότητα, ώστε να νιώσει ότι του έχετε εμπιστοσύνη στο καινούριο του ξεκίνημα. Επίσης, θα καταλάβει ότι όσα πείσματα κι αν κάνει, θα πάει σχολείο κι αυτό δεν αλλάζει.
  • Όταν η πρώτη μέρα φτάσει στο τέλος της, μόλις πάτε σπίτι ζητήστε του να σας πει όλες τις νέες εμπειρίες και μην του κόψετε τον ενθουσιασμό να μιλήσει για το πώς πέρασε την μέρα του. Επιβραβεύστε το λεκτικά για ότι θετικό ακούσετε και κλείστε τη μέρα με μια μικρή «γιορτή». Αφήστε  να διαλέξει το βραδινό, φάτε όλοι μαζί οικογενειακώς ώστε να τελειώσει αυτή η δύσκολη μέρα όσο πιο ευχάριστα γίνετε.
Μην ξεχνάτε πως αν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες παρέχουν πλούσια ερεθίσματα, γνώσεις και εμπειρίες στο παιδί, δεν πρέπει να το φορτώσετε, ούτε να κάνετε βιαστικές κινήσεις πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς το πρώτο τρίμηνο που μεσολαβεί θεωρείται ως το διάστημα προσαρμογής. Για αυτό το λόγο, εντάξτε στην καθημερινότητά του μόνο ότι το ευχαριστεί. Μην αντικαταστήσετε, για παράδειγμα, τον αθλητισμό με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, με τη λογική ότι θα του χρειαστεί. Συνδυάστε τις δραστηριότητες με την μάθηση έτσι ώστε να γίνει πιο απολαυστική. Τέλος, μην παραμελήσετε την ανάγκη του για ελεύθερο χρόνο, παιχνίδι και ανέμελη φιλική συναναστροφή.

Καλή αρχή και καλή σχολική χρονιά!


Ελένη Α. Αλεξανδρίδου
Φιλόλογος
Πτυχιούχος Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας  Ιωαννίνων
Ειδίκευση στον Τομέα της Παιδαγωγικής Επιστήμης
Κάτοχος Πιστοποίησης Επάρκειας Γνώσης της Γραφής Braille
Κάτοχος βεβαίωσης 2ου Επιπέδου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
 e-mail: filologosonline.gr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου